Veoma je važno da osnažimo žene da se bave zelenim biznisom

Dragana Gajić radi kao šef računovodstva od 2015. godine u kompaniji Elicio, te nema bitnog papira, računa ili višemilionskog kredita za izgrađene vetroparkove Alibunar i Malibunar koji nije prošao kroz njene ruke.

Grupacija Elicio NV obuhvata 49 kompanija iz Belgije, Francuske, Španije, UK (Škotska), Srbije i Kenije, a Dragana upravlja finansijama u šest firmi registrovanih u Srbiji. Kao takva neozabilazni je, a često i ključni deo projekata. Jer ako se ne izvrše plaćanja, ne urede porezi i druge dažbine, projekta nema.

– U kompaniji Elicio radim već skoro 8 godina. Došla sam na razgovor za posao i odmah mi se svidela ideja i projekti čiji su nosioci bile firme koje su deo Elicio grupacije. Fenomenalan je osećaj biti deo tima koji se bori ne samo za dobrobit firme u kojoj svi radimo, već i za poboljšanje uslova života u našem okruženju, pa samim tim i u našoj državi i svetu. Ovakve firme i projekti su sigurna budućnost i osim posla predstavljaju neko opšte dobro. Borbu za zdravu životnu sredinu, borbu protiv klimatskih promena, zagađenja.

S obzirom da se bavite finansijama, koliko se posao koji trenutno radite u kompaniji Elicio razlikuje od prethodnih poslova u drugim delatnostima?

– Poslovi koji se obavljaju u računovodstvu I finansijama su vrlo slični kojom god delatnošću da se bavite. Naravno, svaka delatnost u koju sam do sada bila uključena, ima svoje specifičnosti. U ovoj firmi ispratila sam i fazu razvoja projekata, iščekivanja donošenja novih zakonskih mera, fazu gradnje i puštanja vetroparka u rad. Kroz posao pratite jedan razvojni i životni vek projekta, jedne elektrane, tako da na kojoj god da ste poziciji u kompaniji koja se bavi vetroparkovima, imate osećaj da nešto stvarate, gradite neku vrednost. Ostaju rezultati iza vas ako ste deo uspešnog tima i kompanije koja zaista razvija projekte da bi ih gradila i proizvodila zelenu električnu energiju. Sada imamo dva vetroparka koja su operativna i tri nova projekta koja su sad u fazi razvoja. Pošto su obnovljivi izvori iz energije vetra potpuno nova delatnost u Srbiji, stalno se suočavamo sa donošenjem novih propisa ili izmenama postojećih, kako bi se došlo do rešenja koje bi bilo korisno za sve strane. To samo povlači za sobom, da u svim sektorima u našoj i firmama koje su nama slične, nikada nije dosadno. Novi izazovi se stalno javljaju.

Šta ste naučili otkako radite u industriji energije vetra?

– Početak rada u ovoj kompaniji je za mene bio ulazak u potpuno novi svet. Elicio je jedna od firmi koje su izgradile prve vetroparkove u Srbiji, što znači po prvi put je moralo biti odlučeno kako će se neke promene ispratiti i registrovati u računovodstvu. U našim zakonima kojima se definišu pravila poslovanja i knjiženja, nisu bile predviđene specifičnosti koje su karakteristične za vetroparkove, jer ih u našoj državi do tada nije ni bilo. I danas, nekoliko godina nakon puštanja u rad prvih vetroparkova, još uvek se javljaju situacije za koje je potrebno dodatno pojašnjenje i usklađivanje regulative, kako bi svima bilo jasnije kakav tretman to treba da ima u evidenciji svake firme.,

Šta Vam se najviše sviđa u poslu koji radite?

– Dobar tim sa kojim sarađujem kako ovde u Srbiji, tako i u našoj matičnoj firmi iz Belgije. Imamo sjajna godišnja okupljanja kolega iz celog sveta, uvek u nekoj drugoj državi. To su nezaboravna iskustva, tako da jedva čekamo da se neki novi projekat u Srbiji izgradi, pa da opet ovde okupimo Elicio tim iz celog sveta. To je sigurno najveće bogatstvo kojim svaka kompanija može da se pohvali. To pravi razliku da se i sa puno izazova i prepreka na koje nailazimo, nađe rešenje za sve situacije, posao se završi i projekti realizuju kako je i planirano.

Da li biste savetovali devojkama koje završavaju ekonomske škole i fakultet da posao traže u kompanijama koje se bave zelenom energijom?

– Zaista mislim da su firme ovog i sličnog tipa sigurna budućnost. Sve više će biti projekata koji su okrenuti razvoju čovečanstva uz veliku brigu o okruženju, kvalitetu vode, zemlje i vazduha na planeti. To i jeste razlog što preporučujem rad u ovakvim kompanijama, jer pored zadovoljstva za dobro obavljen posao, razliku čini što sam deo pokreta koji brine za zdraviju budućnost planete. Takođe, lepo je biti i deo Udruženja OIE Srbija koje je formiralo Zelenu žensku mrežu. Takvu vrstu aktivizma sam odmah pozdravila jer je vrlo važno osnaživanje žena i motivisanje da se bave zelenim biznisom. Na taj način  se pokazuje da energetika nije samo muški posao, kao i da posla i bitnih pozicija ima za sve obrazovne profile. Podržala bih kćerku ako se zainteresuje za poslove iz oblasti zelene energije da se obrazuje u tom pravcu.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *