Potpisan ugovor sa IFC grupacijom, obezbeđeno finansiranje vetroparka Alibunar

Potpisan ugovor sa IFC grupacijom, obezbeđeno finansiranje vetroparka Alibunar

IFC, Unicredit, FMO i GGF podržavaju vetropark kompanije Elicio u Alibunaru, povećavajući snabdevanje čistom energijom u Srbiji

Beograd, Srbija, 12. septembar 2017. godine—IFC, članica Grupacije Svetske banke, pomaže Srbiji da poveća snabdevanje obnovljivom energijom putem odobravanja kredita u iznosu od 19,1 milion EUR kompaniji Elicio, koja je zavisno preduzeće Nethys Grupe koja se bavi energetikom i telekomunikacijama i ima sedište u Belgiji, za izgradnju vetroparka od 42 megavata u Alibunaru, saopštila je IFC grupacija.

Ugovor koji obuhvata kredit tipa „A“ u iznosu od 15,5 miliona EUR i kredit tipa „C“ u iznosu od 3,6 miliona EUR, potpisan je 28. juna, a sindiciranje je zaključeno 11. septembra. Unicredit, Holandska razvojna banka (FMO) i Fond „Zeleno za razvoj“ (GGF) su se saglasili da za projekat obezbede dodatnih 40 miliona EUR u vidu kredita tipa „B“, što će pomoći da se podstakne proizvodnja obnovljive energije u Srbiji i unapredi energetski miks i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u severnoj pokrajini Vojvodini. Projekat će takođe pomoći Srbiji da ispuni obaveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27 procenata potrošene energije u Srbiji treba da potiče iz obnovljivih izvora.

“Veliko angažovanje i podrška IFC-ja dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u obnovljivu energiju,” rekao je Ludo Vandervelden, generalni direktor kompanije Elicio. “Nedavne izmene i dopune zakona o obnovljivoj energiji stvorile su uslove da dođemo do ove važne prekretnice i da konačno započnemo sa izgradnjom, nakon više godina inovativnog rada na razvoju.”

S obzirom na to da 70 procenata njene proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, Srbija je među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi i ima neiskorišćene kapacitete u pogledu obnovljive energije. Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastareli i visokozagađujući energetski miks Srbije, smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za procenjenih 123.644 tona godišnje i otvori između 70 i 100 radnih mesta do 2018. godine.

“Vetropark u Alibunaru je najveći projekat finansiranja vetroparka u Srbiji do sada. IFC-jeva podrška obnovljivoj energiji predstavlja važan deo našeg posla na rešavanju problema klimatskih promena i unapređenju pristupa infrastrukturi,” rekla je Wiebke Schloemer, šefica IFC-a za infrastrukturu u Evropi, Bliskom istoku i severnoj Africi. “Projekat takođe ilustruje kako IFC stvara tržišta i utire put drugim projektima obnovljive energije koji traže dugoročno finansiranje od međunarodnih ili regionalnih finansijskih institucija. On je i rezultat rada IFC-ja sa vladom Srbije na unapređenju relevantnih podzakonskih akata i standardnih modela ugovora o otkupu proizvedene električne energije.”

Dobavljač vetroturbina za projekat će biti Senvion, američki proizvođač opreme za korišćenje energije vetra koji je u vlasništvu privatne investicione kompanije i koji će takođe biti zadužen i za rad i održavanje projekta. Pored uloge kreditora po kreditu tipa „B“. Unicredit Srbija će biti i banka preko čijih računa će se obavljati transakcije projekta, kreditor za iznos PDV-a i pružalac hedžinga od kamatnog rizika (pored IFC-ja). Allen & Overy i Karanović & Nikolić su bili pravni savetnici kreditora, a DNV GL tehnički savetnik kreditora. Elicio je kao savetnike angažovao White & Case i Karanovic & Nikolic.

Grupacija Svetske banke se javno obavezala da poveća investicije vezane za klimu za 28 procenata do 2020. nakon svojih Godišnjih sastanka 2015. godine, što bi podrazumevalo povećanje investicija IFC-ja u oblasti klime za oko 100% u narednih pet godina.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *