Nedeljnik: Christophe Bols

Christophe Bols, Country manager kompanije Elicio: Želimo da i dalje investiramo u Srbiju

Kao investitor koji je godinama svuda u EU hvalio Srbiju, vrlo smo zabrinuti. Nikada se nismo žalili, već smo godinama strpljivo radili svoj posao. Sada smo u nezgodnoj i neravnopravnoj poziciji jer dolaze aukcije, a naši projekti nisu dobili mogućnost da ishoduju dozvole

Belgijska kompanija Elicio, deo grupacije Nethys, prisutna je u Srbiji deceniju. Izgradila je vetroparkove Alibunar i Malibunar ukupnog kapaciteta 50 MW.

VE Malibunar (8 MW) proizvodi zelenu energiju od 2017. godine, dok je VE Alibunar (42MW) operativna od 2018. godine. Ukupno je investirano 90 miliona evra, od kojih je deo iz kredita IFC grupacije Svetske banke, komercijalnih banaka i investicionih fondova, a značajan deo kapitala je i novac investitora. Investitor je belgijska kompanija Elicio koja se više od dve decenije bavi proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

“Osim u Srbiji, imamo izgrađene vetroparkove na kopnu u Francuskoj i Belgiji. Poslednjih godina investiramo dosta u vetroparkove u Severnom moru, te smo sa partnerima izgradili četiri offshore vetroelektrane totalnog kapaciteta oko 1100 MW. Zainteresovani smo za nove investicije u Srbiji istovremeno pomažući zemlji u pogledu ispunjavanja cilja da najmanje 40 procenata energije dolazi iz obnovljivih izvora do 2040. godine, a takođe je veoma važno u pogledu smanjenja emisije CO2”, kaže Christophe Bols, Country manager kompanije Elicio.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *